Ongekend in Roosendaal

Het verhaal van Dré

’S Ochtends vroeg wanneer het licht wordt, beginnen zijn handen al te kriebelen en wil hij aan de slag. Dré steekt al zijn hele leven lang de handen uit de mouwen voor Roosendaal. Met recht een ongekende Roosendaler met een mooi verhaal!

Vrijwilligers maken de samenleving altijd een stukje mooier, wat het ook is dat ze doen. Of ze er nu voor zorgen dat de parken opgeknapt worden, of dat ze afval prikken of zorgen voor nette hondenspeelplaatsen, hun werk is altijd even waardevol. En laat ongekende inwoner Dré bovenstaande werkzaamheden (en meer!) zelfs nu allemaal doen! Dat maakt hem een inwoner wiens verhaal wij willen weten!​ 

Noot van de redactie: Dré is na plaatsing van dit verhaal helaas overleden. In overleg met zijn nabestaanden is besloten om zijn mooie verhaal online te laten staan zodat anderen nog steeds door hem geïnspireerd kunnen worden. 

Ben je een geboren en getogen Roosendaler?

"Nee ik ben geboren in Bosschenhoofd, vlakbij vliegveld Seppe maar ik woon alweer 35 jaar in Burgerhout, wat mij betreft het mooiste stukje Roosendaal. Van jongs af aan is mijn motto: “wat een ander kan, dat kan ik ook zelf doen”. Daar bovenop komt wat mijn moeder altijd zei: ‘het leven bestaat uit delen.’ Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt en deze manier van denken is altijd de rode draad gebleven in mijn leven.”

Welk vrijwilligerswerk heb je allemaal gedaan? En wat doe je momenteel?

“Ik ben ooit gestart bij sportvereniging Thor en na mijn pensioen heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij vliegveld Seppe (Breda Airport red.) om daar de zaak wat op te knappen. Dat heb ik 16 jaar gedaan, totdat ik vanwege een lichte beroerte wat rustiger aan moest gaan doen. Daar is nu ander maatschappelijk werk tegenover komen te staan, voornamelijk in de wijk Burgerhout waar ik zelf woon. Zo heb ik geholpen met het netjes maken van De Verfraaiing, het plaatsen van de Belloo’s, prik ik regelmatig afval en zorg ik samen met anderen voor de gezamenlijke moestuin. Dat is met name heerlijk om stress kwijt te raken! Ze noemen me hier ook wel grappend “de mol”, ‘als Dré zijn kop maar in het zand kan steken, is het goed’, zeggen de buurtbewoners me dan grappend.”

Het mooie aan vrijwilligerswerk vind ik dat ik niet alleen zelf beweging krijg en me nuttig maak voor de wijk, maar ook dat ik andere inspireer om zelf aan de slag te gaan!

Dré Siemons

Op welk van deze projecten ben je het meest trots? 

“Dat zijn toch wel de Belloo’s, de paaltjes met bakje waar hondenpoepzakjes inzitten. Doordat die er staan hebben we ervoor kunnen zorgen dat 75% van de wijk hondenpoepvrij is. En dat is extra mooi vanwege de school die hier zit, de kinderen kunnen zo lekker buiten spelen en gymmen op een schoon grasveld!”

"Daarnaast is ook de gemeenschappelijke moestuin wel iets waar ik echt trots op ben. Iedereen die dat wil kan hier een sleutel aanvragen en zijn of haar groenten verbouwen. Het is echt een plek om samen te komen, je ziet hier jong en oud door elkaar! En dat hebben we ook mede te danken aan Roosendaal, die twee panden cadeau gaf om daar een moestuin te realiseren. Dat is écht een unicum, ik ken geen andere gemeente die dat doet."

Kun je wat meer vertellen over jouw 'vrijwilligerswinkeltje'?

“Tijdens het doen van vrijwilligerswerk merkte ik dat ik met mijn werk ook anderen inspireer om ook te helpen. Ze vroegen mij dan om materialen om bijvoorbeeld vuil te prikken. Ik ben toen een winkeltje begonnen waar mensen, gratis uiteraard, spullen kunnen halen waarmee ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Denk aan handschoenen, vuilniszakken, veiligheidshesjes en knijpers. Die materialen worden afgegeven door de buitenploeg van de gemeente.”

Tot slot, wat is voor jou het allermooiste aan vrijwilligerswerk?

“Het mooiste is wat mij betreft niet alleen dat je een ander kunt helpen, maar ook dat je in beweging bent. Je raakt stress kwijt en hebt een nuttige dagbesteding. Na een dagje wroeten in de aarde voel ik me bijvoorbeeld echt weer helemaal de koning! Ik kan het iedereen aanraden!”

Andere ongekende verhalen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.