Facts & Figures over Roosendaal

Roosendaal & de regio in cijfers

Roosendaal is gelegen in West-Brabant, als een van de steden in de Brabantse Stedenrij. Maar wat betekent dat nou echt voor de positie van onze stad? We vertellen het je, aan de hand van feitjes, cijfers, weetjes en meer.

1 van de 14 gemeentes in de Brabantse Stedenrij

De Brabantse Stedenrij is de benaming van de metropool die de in Noord-Brabant gelegen gemeentes omvatten die van west naar oost, van Bergen op Zoom tot aan Oss lopen. Dit gebied functioneert als een metropool en heeft een gezamenlijk inwonertal van ongeveer 2 miljoen inwoners. De regio staat bekend om de aanwezigheid van grote, innovatieve, technologische bedrijven. 

Recreatie in en om Roosendaal

De industrie is niet het enige waar onze stad en regio om bekend staan. In en om Roosendaal en de bijbehorende dorpen Wouw, Wouwse Plantage, Nispen en Moerstraten liggen namelijk de mooiste fiets- en wandelroutes waar je heerlijk kunt recreëren. Samen zijn die wel goed voor honderden kilometers genieten in de prachtige natuur. Van heidegebieden vlakbij Roosendaal, tot aan prachtige, dichtbegroeide bossen bij de Wouwse Plantage. Ze zijn de moeite waard om te ontdekken!

2 miljoen

Is het aantal mensen dat woonachtig is in het gebied van de Brabantse Stedenrij.

Duizenden inwoners en miljoenen consumenten

De gemeente Roosendaal heeft op moment van schrijven 78.000 inwoners. Duizenden mensen met evenveel talenten, die willen wonen en werken in de directe omgeving van Roosendaal. Daarnaast zijn er in een omtrek van 500 kilometer rondom West-Brabant 170 miljoen consumenten te vinden. 

Reistijd en aantal reizigers

Roosendaal ligt in het hart van West-Brabant. Hier omheen liggen genoeg steden die om meerdere redenen een bezoek waard zijn. Maar hoe lang doe je er nu over om deze plaatsen te bereiken?

  • De sfeervolle stad en de daarbij horende wereldhaven van Antwerpen liggen op slechts 50 minuten reistijd met de auto.
  • Ga je de andere kant op, richting het Noorden dan sta je na ongeveer dezelfde tijd, met 49 minuten in Rotterdam.
  • Om ook nog de andere windrichtingen mee te pakken, je staat na 56 minuten in de auto in Vlissingen, ten Westen van Roosendaal. 
  • Het dichtst bij is Breda, met 21 minuten.

Vanuit al deze plaatsen is onze stad ook goed te bereiken met de trein. Je bent dan zeker niet alleen, want dagelijks maken maar liefst 11.000 treinreizers gebruik van Station Roosendaal. 

Gelukkigste stad in 2017

De gelukkigste stad van Brabant. Die mooie titel kon Roosendaal claimen in 2017. In de landelijke verkiezing eindigden we op plaats 11. Een toepasselijk getal!

Ontwikkeling en innovatie

Mbo instellingen kende Roosendaal al een tijdje. Maar naast de 3 mbo opleidingsinstituten mocht onze stad in 2018 ook nog 1 hbo instelling toevoegen aan het lijstje. Je kunt als student nu terecht op het Johan Cruyff College, het Zoomvliet College, Curio en Associate Degrees Avans voor je mbo of hbo opleiding.

De top van Europa

Nederland staat Europees gezien op de 4e plaats wat betreft octrooiaanvragen. Brengen we dat terug naar een landelijk overzicht, dan staat Noord-Brabant eenzaam aan de top. Onze provincie was met 54% verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de octrooiaanvragen in ons land. Nog een mooi wapenfeit: Europees gezien staat de regio Brabant in de top 5. Dit zegt genoeg over het innovatieve karakter van bedrijven en ondernemers in deze omgeving.

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.