Ruimtevaart in Brabant

Ruimtevaart in Brabantse weilanden

Raketten en space engineering alleen iets voor gigantische bedrijven uit Amerika? Zeker niet! We introduceren bij deze Bradford Space Engineering, gevestigd in het West-Brabantse Heerle.

BepiColombo, zo heet de onbemande missie die in oktober 2018 naar Mercurius vertrok. In 2025, na 7 jaar belandt deze missie in een baan rond de planeet om daar vervolgens een jaar wetenschappelijke metingen te verrichten. De omstandigheden zijn er extreem, o.a. door de korte afstand tot de zon, wat maakt dat er veel gevraag wordt van de BepiColombo. En dat is waarom de European Space Agency (ESA) aanklopte bij Bradford Engineering.

Werk voor NASA en ESA

Het bedrijf maakt namelijk meerdere onderdelen voor de ruimtevaart. Denk aan onderdelen voor weersatelieten, onbemande ruimtevrachtschepen, het internationale ruimtestation ISS en bemande ruimtevaartmissies van zowel NASA als ESA. Niet gek voor een bedrijf dat gevestigd is tussen de weilanden!

Fun fact

Op dit moment circuleren er duizenden Bradford-producten in cirkeltjes rond de aarde. Allemaal in Heerle gemaakt!

Ontwikkelen en innoveren in de ruimtevaart

Het bedrijf ontwikkelt zich continu en speelt steeds in op de veranderingen binnen de ruimtevaart. Dat deden ze al begin jaren 90, toen de bemande ruimtevaart op zijn retour was en de commerciële satelliet- en ruimtevaart in opkomst. Het leidde tot een verandering in werkzaamheden, dat nu veelal maatwerk betreft. En die veranderingen, dat inspelen op veranderingen en steeds blijven innoveren, dat blijven ze doen.

Milieuvriendelijke raktbrandstof

Zo kwam het bedrijf in 2020 nog in het nieuws met een door hen ontwikkelde speciale raketbrandstof. Deze brandstof is niet alleen milieuvriendelijk, het zorgt er ook voor dat raketten en satellieten verder het universum in kunnen komen. Deze brandstof maakt de ruimtevaart daarnaast schoner en doordat het niet giftig is, is het vervoer en opslag van dit product een stuk makkelijker dan bij traditionele brandstof.

Een revolutionair bedrijf dus in hartje West-Brabant in Heerle, vlakbij Roosendaal. Niet eens wereldwijd bekend, maar ruimtewijd en een bedrijf waarvoor de sky niet eens de limiet is! Meer weten over dit bedrijf, neem dan eens een kijkje op de website van Bradford Space