Ruimtevaart in Brabant

Ruimtevaart in Brabantse weilanden

Raketten en space engineering alleen iets voor gigantische bedrijven uit Amerika? Zeker niet! We introduceren bij deze Bradford Space, gevestigd in het West-Brabantse Heerle (gemeente Roosendaal). 

BepiColombo is vanaf oktober 2018 onderweg naar Mercurius. De onbemande ruimtevaartmissie van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA doet er vervolgens zeven jaar over om in een baan rond de planeet te komen om daar vervolgens een jaar wetenschappelijke metingen te verrichten onder de meest extreme omstandigheden: overdag kan het op de planeet vierhonderd graden warm worden, ’s nachts 170 graden onder nul. Dat vraagt veel van elk onderdeel van de BepiColombo, en dat is waarom ze bij de ESA aanklopten bij Bradford Space.  

Werk voor NASA en ESA

Het bedrijf maakt namelijk meerdere onderdelen voor de ruimtevaart. Denk aan onderdelen voor weersatelieten, onbemande ruimtevrachtschepen, het internationale ruimtestation ISS en bemande ruimtevaartmissies van zowel NASA als ESA. De hele wereld weet de medewerkers van Bradford Space te vinden. Niet gek voor een bedrijf dat gevestigd is tussen de weilanden! 

Fun fact

Op dit moment circuleren er duizenden Bradford-producten in cirkeltjes rond de aarde. Allemaal in Heerle gemaakt!

Ontwikkelen en innoveren in de ruimtevaart

Het bedrijf ontwikkelt zich continu en speelt steeds in op de veranderingen binnen de ruimtevaart. Dat deden ze al begin jaren 90, toen de bemande ruimtevaart op zijn retour was en de commerciële satelliet- en ruimtevaart in opkomst. Het leidde tot een verandering in werkzaamheden, dat nu veelal maatwerk betreft. En die veranderingen, inspelen op veranderingen en steeds blijven innoveren, blijven ze doen. 

Glovebox

Een mini-laboratorium op doosformaat waarin astronauten veilig onderzoek kunnen doen: zomaar een voorbeeld van een van de succesvolle ontwikkelingen waar Bradford Space in uitblinkt. Waar niemand het zag zitten om de boxen te produceren, deed de toenmalige directeur van Bradford dat wel. En met succes! Want sinds 1986 zijn er meer dan vijftien gloveboxen ontwikkeld en geproduceerd en dat maakt het bedrijf ruimtewijd glovebox-specialist. Ook André Kuipers is groot fan van de boxen van Bradford.  

Milieuvriendelijke raketbrandstof

Bradford kwam in 2020 nog in het nieuws met een door hen ontwikkelde speciale raketbrandstof. Deze brandstof is niet alleen milieuvriendelijk, het zorgt er ook voor dat raketten en satellieten verder het universum in kunnen komen. Deze brandstof maakt de ruimtevaart daarnaast schoner en doordat het niet giftig is, is het vervoer en opslag van dit product een stuk makkelijker dan bij traditionele brandstof. 

Een revolutionair bedrijf dus in hartje West-Brabant in gemeente Roosendaal. Niet eens wereldwijd bekend, maar ruimtewijd en een bedrijf waarvoor de sky niet eens de limiet is! Meer weten over dit bedrijf, neem dan eens een kijkje op de website van Bradford Space

Meer ondernemersverhalen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.