Als je voor pret bent, werk je bij Red Band

“Ik ben heel erg trots op mijn werkplek, ik draag het in mijn hart. Het is niet voor niets dat mensen hier al meer dan veertig jaar werken!"

Benieuwd naar de verhalen van andere ondernemers? Achter iedere ondernemer schuilt een bijzonder verhaal. Lees in deze reeks hoe zij hun ideeën hebben vormgegeven en laat je inspireren door ervaringen, successen, tips en ondernemerslessen.

Een prachtig Roosendaals bedrijf met 175 betrokken medewerkers: tegenwoordig onder de naam Cloetta, maar bij de Roosendalers beter bekend als Red Band. Een snoepjesparadijs waar het elke dag weer een feestje is om te mogen werken, en dat komt niet alleen door de aantrekkelijk gekleurde zoetigheden. Het is ook een feestje omdat het een bedrijf is waar ruimte is voor jong én ervaren talent en waar je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen. Gordana en Stefan vertellen over de warme band die zij hebben met dit bijzondere bedrijf.

Stefan werkt sinds de zomer van 2020 bij Cloetta, nadat hij zijn opleiding HBO Werktuigbouwkunde succesvol afrondde én al wat ervaring opdeed tijdens zijn stage. Als junior maintenance engineer houdt hij zich bezig met het opstellen van onderhoudsplannen van nieuwe en bestaande machines. Zo zorgt hij voor betrouwbare machines die altijd productie kunnen draaien. Gordana zet zich al ruim 47 jaar met veel passie en toewijding in voor “haar” bedrijf. Als operator inpak kan ze alle inpakmachines laten draaien. En dat is niet alleen het indrukken van een knopje zoals ze zelf zegt, je moet tenslotte ook de machines kunnen ombouwen en storingen zo veel mogelijk zelf oplossen.

Familiebedrijf

Gordana: “Ik ben manusje van alles. Als er iets georganiseerd moet worden ben ik er altijd bij. Sinterklaasmiddag, de open dag: ik zit bij de personeelsvereniging en ik doe het graag. Extra bijzonder is het wanneer er mensen van Make-A-Wish komen, dat is jaarlijks. We vullen dan een zwembad met Tikkels, of iets anders waarin je lekker kunt glijden, zodat ze als verrassing kunnen zwemmen. Prachtig! De sfeer binnen het bedrijf is heel goed, het is een echt familiebedrijf. We zijn heel erg betrokken. Is er iemand ziek of een familielid overleden? Dan sturen we een kaart en waar mogelijk gaan we langs. Dat is van vroeger nog gebleven. Sommigen vinden het ouderwets, maar je bent er gewoon voor collega’s, dat hoort er bij."

 

Een snoepjesparadijs waar het elke dag weer een feestje is om te mogen werken, en dat komt niet alleen door de aantrekkelijk gekleurde zoetigheden.

Op 18-jarige leeftijd kwam Gordana vanuit voormalig Joegoslavië naar Nederland, om een half jaar te gaan werken in de fabriek van de familie Overwater. Samen met elf andere vrouwen koos ze ervoor om in het buitenland haar geluk te beproeven, zonder haar familie. Gordana: “Mijn familie vond het heel erg dat ik weg ging, al was het in eerste instantie voor een half jaar. Toen ik zelf moeder werd, besefte ik ook pas wat ik mijn ouders aandeed. Ik heb nooit spijt gehad, ik heb het goed hier. Zodra ik met pensioen ben, ga ik samen met mijn man terug naar waar ik vandaan kom.

Talenten

Stefan is niet de enige die na zijn stage bij Cloetta is blijven werken; voor jong talent zijn er veel mogelijkheden. Op de verschillende afdelingen zijn altijd wel stagiairs te vinden, van de Technische Dienst tot HR en van de Kwaliteitsdienst tot Continuous Improvement. Als het van twee kanten goed bevalt, is er vaak een mogelijkheid om te blijven. Ook kan het personeel binnen Cloetta opleidingen volgen, om zich te blijven ontwikkelen.

Trots

Gordana: “Ik ben heel erg trots op mijn werkplek, ik draag het in mijn hart. Het is niet voor niets dat hier meerdere mensen al meer dan veertig jaar werken! Als ik in de winkel zie dat de producten van Red Band niet netjes in de schappen liggen, zet ik ze gewoon rechtop. Thuis heb ik een logeerkamer vol met allemaal Red Band producten. T-shirtjes, blikjes, kaarten, sokken, slippers, petten en nog veel meer historisch materiaal. Het alleroudste is een doos met Red Band erop, die komt uit 1930. Ik heb zelfs een kleine drageerketel die vroeger in de fabriek gebruikt werd, gemaakt van pure koper.”

Stefan: “Mijn ambitie is om me verder te ontwikkelen in mijn functie. Ik heb het naar mijn zin, vooral omdat ik zowel op kantoor bij de Technische Dienst zit, als tussen de levendigheid in de fabriek. Ik heb veel contact met collega’s en leveranciers en dat vind ik erg leuk. Ik denk niet dat ik straks een hele collectie Cloetta-producten heb verzameld, dat is me iets té. Maar wie weet, over 47 jaar!”

 

Feitjes
De oprichter van Red Band is ooit gestart bij De Faam in Breda. Na enige tijd daar te hebben gewerkt, is hij met onenigheid vertrokken. Hij kreeg echter een clausule mee waarin stond dat hij niet in een straal van twintig kilometer de productie van zoetwaren mocht beginnen. Om die reden koos hij voor Roosendaal, dit was precies 21 kilometer.

Wist je dat de Drop Fruit Duo’s de populairste snoepjes zijn van Red Band zijn?

Meer over ondernemen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.