Elvar Schapendonk startte zijn eigen barbershop

Met exact 6 cent op zijn bankrekening opende Elvar Schapendonk in september 2018 barbershop Bruut. Wat hij aan spaargeld had, had hij in zijn nieuwe zaak aan de Burgemeester Prinsensingel gestopt. Je begrijpt dat de spanning er goed in zat. Maar na vier werkdagen kon Elvar ontspannen: de huur had hij al verdiend. Want zijn aanbod sloeg direct aan in Roosendaal.

‘Voor alle duidelijkheid, ik ben dus geen kapper, maar een barbier. Dat wil zeggen dat ik me uitsluitend op mannen richt en dat ik niet alleen hoofdhaar knip, maar ook snorren en baarden verzorg en dat je bij mij ook terecht kunt voor een full head shave met het mes. Hiervoor was ik zes jaar kok. Minder leuk daaraan vond ik de afstand tot de gasten. Soms gaf de ober de complimenten door, maar ik zag de mensen voor wie ik werkte nooit. Terwijl ik graag in contact ben met mensen. Daarom deze switch. Ik volgde de opleiding aan de Barberschool in Amsterdam en werkte een half jaar als barbier in loondienst. Daarna startte ik Bruut.’

‘Kennelijk was dit precies wat Roosendaal nodig had.’

‘Bruut was vanaf dag één een succes. Kennelijk was dit precies wat Roosendaal nodig had. Ik ben zelf geboren en getogen in Roosendaal en voelde dat hier behoefte aan was. Mijn zaak is een gezellige huiskamer, je kunt een biertje krijgen, wat slap ouwehoeren, ik draai lekkere muziek, kortom, er is geen enkele drempel. En dat past bij de gemoedelijke Brabantse sfeer van Roosendaal. Verder wist ik dat er mensen naar Breda of Bergen op Zoom gingen voor een barbershop. Die zouden natuurlijk net zo lief in Roosendaal terecht kunnen. Dat kan nu.’

‘Hij vond de mensen hier te direct. Terwijl ik dat juist iets vind dat Roosendaal zo leuk maakt.’

‘Bruut loopt zo goed dat ik er een tweede barbier bij kan hebben. Ik heb kort iemand uit Zeeland gehad maar die vond de mensen hier te direct. Terwijl ik dat juist iets vind dat Roosendaal zo leuk maakt. Roosendaal wordt trouwens steeds leuker, er wordt veel georganiseerd en ook op het gebied van horeca en winkels zie je nieuwe initiatieven die een welkome aanvulling voor de stad zijn.’

‘Ik heb ook Bruut cadeaubonnen. Die stop ik in een lege bierfles waarna je die er alleen uit krijgt door de fles te breken. Dat is typisch Bruut. Net als het bier dat ik hier gratis serveer. Dat betaal ik trouwens privé, want ik weet niet zeker of ik dat wel mag opvoeren als bedrijfskosten. Maar dat maakt me niet uit, ik wil dat je je bij mij te gast voelt. De volgende stap is om mijn eigen bier te gaan brouwen en dat hier gratis te serveren, en dan ook in verschillende soorten. Daar heb ik heel veel zin in.’