Lokaal en internationaal ondernemen: Polytec

"Wat ergens anders nog niet is gelukt, gaan wij gewoon doen."

Op de Roosendaalse locatie van het internationale bedrijf Polytec worden plastic bodemplaten voor auto’s in het premium segment gemaakt. Het kan dus zomaar zijn dat de onderkant van jouw Mercedes, Audi of Jaguar Roosendaalse roots heeft! Iets wat weinig mensen weten, maar daar brengt Plant Manager Stef Suijkerbuijk graag verandering in.

Voor het maximale gaan

Stef: “Alles wat onder de auto zit en wat je normaal gesproken dus niet ziet, maken wij. Van de voor- tot achterkant van de auto, accubakken, geluidsprotectie voor de bestuurder en bescherming: het wordt gemaakt bij Polytec in Roosendaal.” Als een van de eerste bedrijven aan bedrijventerrein Borchwerf, toen nog bestaande uit een villa met bedrijfsruimte, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een terrein van 61.000 vierkante meter waar met veel passie en ambitie wordt gewerkt.

Elf jaar geleden begon Stef als assistent van de directie en inmiddels zit hij zelf op die stoel. Alle lagen van de organisatie heeft hij gehad, en dat maakt dat hij precies weet hoe het er op de vloer aan toe gaat. “Op dit moment hebben we ruim 200 mensen in dienst en zestig robots. Het werken met robots is natuurlijk ideaal, maar het werken met jonge talenten brengt een andere dynamiek met zich mee. Iemand moet het gevoel hebben in zijn eentje de hele wereld te kunnen veranderen. Als je met die insteek iedere dag je baan kunt vervullen, dan haal je er het meeste uit. Wat ergens anders nog niet is gelukt, gaan wij gewoon doen. Met die mentaliteit, die je bij al onze medewerkers terugziet, gaan we elke dag voor het maximale.”

Van de voor- tot achterkant van de auto, accubakken, geluidsprotectie voor de bestuurder en bescherming: het wordt gemaakt bij Polytec in Roosendaal.

Stef Suijkerbuijk

 

Roosendaalse samenwerkingen

Polytec is een internationaal bedrijf, maar probeert juist zo veel mogelijk de lokale samenwerkingen op te zoeken. Zo zijn op bedrijventerrein Borchwerf veel leveranciers gevestigd en is het contact met deze bedrijven intensief. “Het is fijn om snel te kunnen schakelen. Waarom zou je iemand van 300 kilometer verderop inzetten als er 200 meter bij je vandaan iemand zit die zo even langs kan komen? Ook het personeel komt voornamelijk uit West-Brabant, het is een bewuste keuze om met lokale mensen een bedrijf te bouwen. We begrijpen elkaar, zijn constructief en direct en halen elke dag het onderste uit de kan. We zijn niet hetzelfde, maar we gaan wel allemaal voor hetzelfde doel.”

Het is een bewuste keuze om met lokale mensen een bedrijf te bouwen. We begrijpen elkaar, zijn constructief en direct en halen elke dag het onderste uit de kan.

Stef Suijkerbuijk

Duurzaam ondernemen

Veel van de producten van Polytec leggen een behoorlijke afstand af. Van Duitsland tot China. Om dit toch allemaal zo duurzaam mogelijk te doen, wordt er bij de productie voor gezorgd dat de onderdelen kunnen nesten en dus zo praktisch mogelijk verzonden worden. Groot voordeel hierbij is ook dat de producten erg licht zijn. Andere duurzame maatregelen worden ook getroffen: zo wordt het materiaal van afgekeurde producten hergebruikt en ligt het dak van de fabriek vol zonnepanelen. Stef: “We zijn met verschillende initiatieven bezig om zo veel mogelijk energie te besparen, dit is iets waar we continu mee bezig zijn. We spelen in op de behoefte van de klant om duurzaam te ondernemen.”

We zijn met verschillende initiatieven bezig om zo veel mogelijk energie te besparen. We spelen in op de behoefte van de klant om duurzaam te ondernemen.

Stef Suijkerbuijk

Nieuwe manier van werken 

Door een tekort aan computerchips heeft de auto-industrie het op dit moment zwaar, en dat merkt ook Polytec. Het vraagt om veel flexibiliteit en vooral een andere bedrijfsvoering die, ondanks de dalen die er altijd wel zijn in deze branche, deze keer echt volledig nieuw is. Stef: “Geen enkele markt was zo stabiel en voorspelbaar als de automobielindustrie, en nu weet je niet hoe het morgen zal zijn. Frustrerend vooral, want met zo’n grote variabele die je niet zelf kunt beïnvloeden doe je het nooit goed. We moeten leren leven met de huidige situatie maar komen ook weer uit dit dal. Ondanks de huidige onzekerheid is niks zo mooi als de automobielindustrie. Kijk naar de auto’s die hier staan, daar hebben wij de onderkant voor gemaakt. Dat is zo gaaf om aan mijn kinderen te kunnen vertellen.”

Meer ondernemersverhalen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.