Edgar heeft een passie voor tweedehands design

Door het bedrijf van zijn vader, waar hij van jongs af aan bij betrokken is, ontwikkelt Edgar van de Wetering (30) zijn passie voor duurzaam designmeubilair. Met de start van zijn eigen bedrijf Fraaai jaagt hij zijn droom na: zoveel mogelijk huishoudens voorzien van een duurzaam designermeubel.  

“Sinds mijn zestiende ben ik werkzaam bij het bedrijf van mijn vader, waar we onder andere kantoorinrichtingen van A tot Z verzorgen. Bureaus, bureaustoelen: alles wat mensen nodig hebben voor op kantoor. Tegenwoordig zie je steeds meer dat kantoren verlengstukken van de woonkamer worden, met meer zitjes bijvoorbeeld. Omdat wij dat zelf niet hadden, kwamen we in aanraking met agentschappen en dealers. Maar wat zij kunnen, kan ik zelf ook! Toen heb ik de stoute (werk)schoenen aangetrokken en ben ik voor mezelf begonnen.” 

‘Ik heb de stoute werkschoenen aangetrokken en ben voor mezelf begonnen.'

“Alles wat mensen tweedehands kopen, hoeft niet nieuw gemaakt te worden. Zo is het allemaal circulair en duurzaam, en kan ik ook mijn steentje bijdragen. Tegenwoordig heeft iedereen er mee te maken: je moet zuinigere auto’s hebben, minder plastic gebruiken, etc. Ik merk ook dat mensen graag naar de buitenwereld willen uitstralen dat ze goed bezig zijn en aan het milieu denken. En er bestaan al zoveel mooie spullen, dus waarom zou je iets nieuws kopen? Er gaat zoveel geld in verloren!” 

“Sinds 1 februari heb ik mijn eigen showroom geopend in De Wenneker. Tot die tijd had ik een deel van de loods bij mijn vader in gebruik, maar als iemand een dure stoel komt bekijken vind ik het wel netjes als het mooi getoond wordt. Wat ik probeer neer te zetten, is dat mensen binnen komen en denken ‘wauw’. Ik verkoop alleen maar spullen die ik zelf ook mooi vind, dat houdt het leuk om het te verkopen. Ik duik altijd in de achtergrond van het meubelstuk. Sowieso ga ik op zoek naar de ontwerper, zodat de klant ziet bij wie het begonnen is. En als iemand een vraagt heeft, dan weet ik er alles van.” 

‘Wat ik probeer neer te zetten, is dat mensen binnen komen en denken ‘wauw’.'

“Op Marktplaats vind je veel replica’s van designermeubels. De nep-varianten vind ik maar niets. Je voelt of ziet het wel: het pootje is net anders of de dikte van het metaal wijkt af. Mijn meubels zijn gebruikt, maar het ziet er allemaal goed uit. Daar zorg ik ook voor wanneer het de deur uit gaat. Alles is netjes gepoetst en als het nodig is bijvoorbeeld opnieuw bekleed. Ik ben ook streng in wat ik verkoop, ik wil graag bepaalde merken hebben. Gelukkig heb ik klanten die besef hebben van design en ook het geld ervoor willen uitgeven.” 

“Vanaf 2021 neem ik het bedrijf van mijn vader over. Ik ben iemand die van vrijheid houd, ik kan niet de hele dag op een kantoor zitten. Nu ben ik zeg maar eigen baas én eigen baas, dat is prima! Het is hard werken, maar goed te doen. Mijn droom is om uiteindelijk twee plekken op te bouwen. Loods A voor de in- en verkoop van basic meubilair, en daarnaast een loods met designspullen. Want je hebt ook mensen die geen waarde hechten aan design, maar gewoon ergonomisch meubilair nodig hebben. Die mensen help ik graag, maar ik wil ook design kunnen verkopen. Dat is prima te combineren! Uiteindelijk hoop ik dat zo veel mogelijk huishoudens een meubelstuk van Fraaai hebben. Iemand die vertelt op zoek te zijn naar iets speciaals, moet het antwoord krijgen ‘dan moet je bij Fraaai zijn!’ Dat is mijn droom.”  

‘Ik wil van Fraaai een duurzaam label maken. Daar ga ik gewoon voor en dat gaat me lukken ook.’

“Ik wil van Fraaai een duurzaam label maken. Daar ga ik gewoon voor en dat gaat me lukken ook, dat weet ik zeker. Eigenlijk ben ik zo helemaal niet, ik kan best een beetje faalangst hebben. Ik denk dan ook heel veel na voordat ik een stap neem. Maar nu denk ik, ik doe het gewoon. Ik denk dat dat de juiste drive moet zijn: we beginnen er aan. Zo ben ik ook opgegroeid: als je wilt werken is er altijd werk. Als je het goed aanpakt, komen de mensen wel.” 

Ondernemersverhalen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.