Proefles WattCycling

WattCycling

Een intensieve fietstraining gericht op prestatieverbetering. Spierpijngehalte: 9

 

WattCycling is het beste te omschrijven als spinning 2.0, een intensieve fietstraining gericht op prestatieverbetering. De speciale wattbikes staan in verbinding met je persoonlijke hartslagmeter en het grote scherm voorin de zaal. Op dat scherm staan de RPM (rounds per minute), de intensiteit en hartslag per fietser wat zowel confronterend als doelgericht is.

Vier bergen op

Vandaag staat een klimtraining op het program: 4 bergen van elk 7 minuten. Docent Bas verwelkomt mij hartelijk met een eigen bidon, handdoek en een zacht zadel voor beginners. Dan gaan we. Minuut 7, de warming-up doorsta ik vol goede moed maar in minuut 16 begin ik al flink last van mijn billen te krijgen. Bas doet zijn uiterste best iedereen gemotiveerd te houden. Zijn persoonlijke aanpak werkt. Hij is aanstekelijk vrolijk en pept je op met dan weer een luide aanmoediging en dan weer een knipoog.

Na 34 minuten merk ik dat ik door mijn mond begin uit te blazen. Ik begin het zwaar te krijgen. Langzaam druppelen de eerste zweetdruppels over mijn rug. Na 52 minuten ben ik er wel echt even klaar mee, maar wederom sleept Bas me er doorheen. Het geeft ook iets van een kick, even kapot gaan.

Eye of the Tiger

De andere deelnemers gaan stug door en laten nauwelijks tekenen van vermoeidheid zien. Op het scherm staat dat bijna iedereen zeker het dubbele van mijn wattpercentage (simpel gezegd: trapkracht) bereikt. Het enige wat de leeftijd van de fitte fietsers verraad, zijn de liedjes in de les: Dancing in the Dark en Eye of the Tiger waar ik overigens ook best goed op ga.

het geeft een kick wanneer ik mijn scores omhoog zie gaan

Ervaringen van cursisten:

Dorine

‘Het zweet moet uit mijn haren druppelen, pas dan heb ik lekker getraind. Ik ben fanatiek, het geeft een kick wanneer ik mijn scores omhoog zie gaan. Ik sla geen les over. Van WattCycling word je beter, het is een training waar je als fietser echt wat aan hebt. Ik train voor de beklimming van de Mont Ventoux. Daar train ik een half jaar voor en verleg elk jaar mijn grenzen. Vorig jaar ben ik de berg 3 keer op geweest. Naast spierkracht en uithoudingsvermogen, geeft deze les je ook het zelfvertrouwen. Sporten combineren met plezier en het goede doel, daar doe ik het voor. De training heeft effect, je ziet dat je groeit.’

Judith

‘Bas is de beste trainer die er is, hij weet je zo te motiveren dat hij elke les het beste in je naar boven haalt. Zonder ervaring, maar mét de goede voorbereiding van 6 maanden WattCycling, heb ik de Mont Ventoux beklommen. Dat deed ik onder de vlag van Team Bart en Tijn, genoemd naar mijn zoons die beiden een stofwisselingsziekte hebben. Het fietsen vind ik ook echt leuk, je ziet veel meer dan wanneer je gaat wandelen. ’

In het kort:

Intensieve fietstraining, doelgericht en uitdagend.
Goed voor: uithoudingsvermogen, traptechniek, kracht, conditie
Spierpijngehalte: 9
Intensiteit: hoog
Extra: doordat je in je eigen hartslagzone traint, train je naar eigen kunnen.  

Locatie: Kroevensport, Roosendaal
Lesduur: 80 minuten
Docent: Bas van Damme

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.