Persoonlijke groei is de belangrijkste factor

Johannes Snoek, Truckwash

Als hij één advies mag geven aan ondernemers die willen groeien dan is het dat je je door niks en niemand moet laten tegenhouden. Hij ziet nog te vaak dat mensen zich laten leiden door angst. “Als je het écht wilt dan moet je ervoor gaan. En dan zul je zien dat het lukt”.

Johannes Snoek weet waar hij over praat. Ooit begon hij zelf als jongste bediende helemaal onderaan de ladder. Nu, een paar jaar later, bestaat zijn bedrijf Truckwash uit 2 vestigingen in Roosendaal en Rilland en heeft hij 25 man personeel onder zich. Hij kon dat alleen bereiken door veel vragen te stellen, serieus om te gaan met feedback en open te staan voor de visie van anderen.

Buitenstaander

“In de beginfase heb ik goede gesprekken gevoerd met de StartersCentra West-Brabant en ik kreeg toen ook een coach toegewezen. De toegevoegde waarde zat voor mij vooral in het feit dat hij geen enkel verstand had van vrachtwagens wassen maar wel van het ondernemerschap”, zegt Johannes. “Ik vond het prettig dat hij als buitenstaander naar mijn bedrijf keek. Ik snapte daardoor ook beter hoe de buitenwereld naar mijn bedrijf kijkt”.

De rol van directeur

Het moeilijkste gedeelte in het hele traject vond Johannes om een goede invulling te geven aan zijn rol als directeur. “Ik ben jong gestart en dan ga je wat makkelijker om met personeel, je staat dichtbij hen. Soms stond ik té dicht bij. Ik wist niet goed hoe ik dat aan moest pakken dus daarom heb ik een oud-collega ingeschakeld die ook voor zichzelf was begonnen. Hij kende mijn situatie en wilde me graag helpen. We gingen wekelijks met elkaar in gesprek en dan namen we alles door wat er gebeurde op een dag en hoe ik daar mee om ging. Hij gaf daar feedback op en liet me inzien welke zaken ik anders of beter kon doen”. Johannes leerde bijvoorbeeld om zijn mond te houden als een medewerker iets verkeerd deed. “Ik had de neiging om meteen in te grijpen maar het is goed om mensen zelf te laten ontdekken en ervaren wat fout gaat en beter kan. In het begin vond ik dat erg lastig. Ik moest daar enorm aan wennen.”

Unieke manier van werken

In die periode stelde Johannes voor elke functie een uitgebreid profiel op. Het geeft alle medewerkers houvast en het maakt duidelijk wat van iedereen verwacht wordt. En hij schreef een uitgebreid beleidsplan waarin de unieke manier van werken van Truckwash tot in detail wordt beschreven. “Ik wil de grootste van Nederland worden in mijn branche en het liefst ook internationaal groeien. Daar zou ik al lekker dicht bij huis mee kunnen beginnen want je zit hier natuurlijk zo in België maar daar hoeft het wat mij betreft niet bij te blijven” lacht Johannes. “Het is de bedoeling dat je dan elke vestiging door de uniforme werkwijze, handelingen, uitstraling en resultaat direct herkent als een Truckwash”

Persoonlijke groei

“Bij de start zeiden mensen dat lukt je nooit. Toen Truckwash groeide vroegen mensen wordt het je niet teveel?”, vertelt Johannes. “Dat wordt het wel als je zelf niet meegroeit. Daarom heb ik ervoor gekozen om tijd en energie te investeren in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. dat is naar mijn mening de belangrijkste factor als je een bedrijf verder wil uitbouwen.”

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.