PreZero

Op naar een duurzamere wereld!

De tijd van eindeloos consumeren en fossiele brandstoffen uitputten is écht voorbij. En afval waar niemand iets mee kan? Laat dat maar aan PreZero over om er alsnog energie van te maken! Energie waardoor ook een deel van Roosendaal er straks warmpjes bij zit.

In de afvalenergiecentrale van Pre Zero in Roosendaal verbranden ze restafval waarbij van de vrijkomende energie elektriciteit en warmte gemaakt wordt. En die warmte wordt dichtbij huis gebruikt, namelijk voor huizen en scholen in de nieuwe wijk Stadsoevers.

 

Vanuit 11 landen werken aan een circulaire economie

Het bedrijf is overigens op nog veel meer plekken dan alleen Roosendaal gevestigd! Vanuit 11 landen en met maar liefst 30.000 collega’s werken ze dagelijks aan het sluiten van kringlopen. Als we Aletta Roghair, directeur van de vestiging in Roosendaal, spreken vertelt ze trots over haar collega’s: “Elke medewerker van het bedrijf is gedreven om op zijn of haar manier bij te dragen aan het creëren van een circulaire economie Die circulaire economie gaat echt nodig zijn om de aardbol ook in de toekomst leefbaar te houden. En waar ik ook trots op ben is dat wij hier in Roosendaal zelfs afval waar niemand meer iets mee kan tóch nuttig weten te gebruiken en er energie en grondstoffen uit terugwinnen. Op die manier sparen we de aarde weer een beetje en dat is waar we het voor doen!”

Staan er nog nieuwe projecten op het programma voor Roosendaal?

“Jazeker! Een fantastisch mooi project waar we in Roosendaal nu bijvoorbeeld aan werken is Project Osiris. Hierbij willen we de CO2 en warmte die vrijkomt bij het verbranden van afval afvangen en via ondergrondse pijpleidingen naar de glastuinbouw in Steenbergen en Nieuw Prinsenland brengen. Planten hebben namelijk CO2 en warmte nodig en de tuinders gebruiken nu veel aardgas om dat te maken terwijl wij het gewoon over hebben. Het is dus een win-win voor allemaal! De tuinders besparen straks jaarlijks 100 miljoen kuub aardgas, wij hebben een duurzame bestemming voor ons restproduct en er komt elk jaar honderdduizend ton CO2 minder in de lucht terecht.”

Waar ben je het meest trots op binnen PreZero?

“Geen dag is hier hetzelfde en dat vind ik heerlijk! Het is ontzettend leuk om met een team enthousiaste mensen elke dag het maximale uit onze installatie en dus uit “die afvalzak” te halen. Ik ben er trots op dat we steeds verder blijven denken en nieuwe manieren vinden om het proces te optimaliseren. Het project wat ik net noemde, Osiris, is een perfect voorbeeld daarvan.”

Wat voor werkgever is PreZero?

“Een hele leuke! We hebben een relatief klein team in Roosendaal maar er staat wel een grote organisatie achter. De lijntjes zijn kort en de sfeer is heel prettig en informeel. Ons motto binnen PreZero is ‘elke dag een beetje beter’.”

Wat is jouw grootste uitdaging?

“We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt waardoor het vinden van nieuwe collega’s niet makkelijk is. Mensen kennen onze naam vooral van de inzameling van afval, maar we doen nog veel meer! Zo hebben we ook een aantal locaties met hoogwaardige sorteerinstallaties en ook productielocaties waar we uit afval nieuwe producten maken. Om die goed te laten functioneren  hebben we heel wat goed opgeleide technische collega’s nodig. Iedereen die dus graag uitdagend werk doet en ook nog eens een mooie bijdrage wil leveren aan het verduurzamen van de aarde nodigen we heel graag uit voor een kop koffie. Onze deur staat altijd open!”

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.