Benjamin Scheltema geeft elan aan Molenstraat

“De titel kunstenaar moet je verdienen, die krijg je toebedeeld door iemand anders."

Benieuwd naar de verhalen van andere ondernemers? Achter iedere ondernemer schuilt een bijzonder verhaal. Lees in deze reeks hoe zij hun ideeën hebben vormgegeven en laat je inspireren door ervaringen, successen, tips en ondernemerslessen.

Van kleine startersruimte naar een eigen galerie waar heel Nederland hem weet te vinden. Kunstenaar Benjamin Scheltema, geboren en getogen Roosendaler, geeft met zijn creativiteit en ondernemersgeest een bijzondere twist aan een van de meest authentieke straten van Roosendaal: de Molenstraat.

Kunstenmaker

Benjamin: “De titel kunstenaar moet je verdienen, die krijg je toebedeeld door iemand anders. Men vindt mij een kunstenaar, maar dat is denk ik meer omdat dat in een woord omvat wat je doet. Al omvat dat lang niet alles wat ik doe, ik zou mezelf eerder een ‘kunstenmaker’ noemen. Ik organiseer evenementen, ontwerp kleding, maak schilderijen, geef les op scholen en sta op het podium in het theater. Daarnaast ben ik ook conceptontwikkelaar, door de concepten Art`N-Clubbin en Art`N-Diner. Ik doe dit vanuit mijn hart, ik gebruik mijn emotie: dat is wat mensen van mij zien.”

De mooiste straat van Roosendaal

“Als verhalenschrijver maakte ik korte verhalen, die ik hoofdreizen noemde. Deze hoofdreizen waren zo poëtisch, dat ze eigenlijk onbegrijpelijk waren voor de lezer en beeld nodig hadden om de boodschap te verduidelijken. Ik kocht verf en doeken en ben gaan schilderen. Nadat ik mijn kunsten op doek had ingezet voor ColSensation, volgde de eerste zakelijke aanvraag en ging ik mijn eigen werkruimte huren. Vanuit het hele land bezochten klanten mijn kleine atelier: zo’n 16 m2 werkruimte en expositieruimte in één. Toen ik door woningcorporatie Alwel werd gevraagd om mijn werk in de etalage van een leegstaand pand in de Molenstraat te hangen, ben ik gaan rekenen om te kijken of ik de ruimte kon huren. Inmiddels voel ik me alweer vijf jaar thuis op deze plek, in de mooiste straat van Roosendaal. Een galerie én atelier op een prima locatie, dat is redelijk uniek in de binnenstad. Ik ben een tevreden ondernemer.”

Muziek als inspiratiebron

“Van jongs af aan wilde ik al ondernemen, maar dit heb ik niet echt van huis uit meegekregen. De quote: “Wanneer je zelf geen risico neemt, zul je altijd blijven werken voor iemand die het wel nam” is mij altijd bijgebleven. Dit is achteraf gezien gelukkig een vrij risicoloos bestaan. Ik heb meerdere ideeën gehad over voor mezelf beginnen, maar dit is uiteindelijk mijn passie gebleken. Ik vind het leuk om anderen te inspireren. Wat mij persoonlijk enorm inspireert is muziek. Een tekst kan je raken, en dat kun je dan weer herleiden naar een gebeurtenis of emotie. Dat roept dan een bepaalde gedachte op. Die gedachte zet ik op doek. Mijn inspiratie haal ik vooral uit het leven. En dat klinkt heel saai, maar mijn leven is allesbehalve saai. Ik maak voldoende mee en heb al heel veel over me heen gekregen om flink wat levenservaring op te doen.”

Dromen en ambities

“Ik heb bereikt dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken, maar ik heb nog veel ideeën. Daarom wil ik ook eigenlijk nog niet spreken over wat ik heb bereikt. Mijn dromen en ambities zijn vooral om te blijven doen wat ik nu doe en dit te kúnnen blijven doen. Mijn droom is om een grote winkel op te zetten waarmee ik een complete lifestyle kan bedienen. Van designerkleding van jong talent tot interieurstylisten, van meubelmakers tot de kunst die aan de muur hangt. Een horecagedeelte maakt het plaatje compleet. Dat is mijn droom. Als ik echt groot mag denken, dan zou ik daar een keten van maken die op meerdere plekken ter wereld te vinden is. Toen ik begon met schilderen had ik niet gedacht dat ik nu hier in de Molenstraat zou zitten, en dat is nu acht jaar geleden. Dus wie weet waar ik over acht jaar sta.”

Inmiddels mag Benjamin Scheltema nog een mooi succes op zijn naam schrijven: een bijzondere samenwerking met Tesla. In zijn bekende handschrift prijkt de tekst ‘Not Model Y’ op de Tesla Model Y, waarmee zijn stijl de hele wereld over gaat. Ook dichter bij huis heeft Benjamin succes: zo werkte hij mee aan het interieur van het in 2021 geopende Restaurant 1857. Een kunstenaar om in de gaten te houden!  

“Wanneer je zelf geen risico neemt, zul je altijd blijven werken voor iemand die het wel nam.”

Meer ondernemersverhalen

Om deze webapp aan je beginscherm toe te voegen, tik op het delen-icoon en kies 'Zet op beginscherm'. Om deze webapp aan je startscherm toe te voegen, open het menu en kies 'Toevoegen aan startscherm'.